Nem csak összeesküvés-elmélet rajongóknak
2016. január 11. írta: regulat

Nem csak összeesküvés-elmélet rajongóknak

Hernádi Gyula: Hasfelmetsző Jack

Nagyon úgy tűnik, hogy belenyúltam. Kezembe került egy könyv, amibe valamikor kamaszként belekezdtem, és feladtam… Mert akkor még azt hittem, hogy ami kriminek látszik, az krimi kell, hogy legyen. A misztikus összeesküvések nagyon távol álltak tőlem.

20160102_083807.jpgPedig a középiskolában sokan [már ahogy én emlékszem] olvasták, mondhatni rajongva Hernádi Gyula Hasfelmetsző Jack (Magvető, 1982) című Sherlock Holmes parafrázisát. Igaz ennek a rajongásnak sok köze volt az azonos című színdarabhoz, amit nem láttam.

Ma már tudom, hogy sok köze volt a puha diktatúrának. Annak, hogy egy nagykamasz, egy ifjú felnőtt, ösztönösen vagy szembe kerül a hatalommal, vagy aláveti magát, de leginkább szembeszáll.

Egy ifjú ember ösztönösen vágyik a szabadságra. Egy ifjú ember önmegvalósítani akar. És aki nem akar egy – hogy popkultúrális hasonlattal éjek – egy másik tégla lenni a falban, az bizony liberális eszméket kerget. (Na, nem a mai hazai politikai értelemben vett liberalizmusról beszélek.)

Szóval anno nem értettem Hernádit és félbehagytam a túlbonyolítottnak érzett Viktoriánus történetet a zseniális detektív Sherlock Holmes harcáról, hogy felderítse az évszázad rejtélyét, megtalálja a Hasfelmetszőt…

Kellett ez a bő három évtized, hogy a: hát ez mekkora baromság odáig szelídüljön, hogy Hernádi csak akkor lett volna zseniálisabb, ha illuminátusokat is beleírja. Meg a chamtrailt (bár az akkoriban még nem volt divatos, akárcsak a barlangfali rovásírás…) Összemossa a politikát, méghozzá világszinten, a Lincoln merénylettől, Rudolf trónörökös öngyilkosságáig, hogy bebizonyítsa, Mészáros Tamást idézve:

…az államrezon mindig a bűnözés, a terror és az anarchia rémét idézi fel polgárai előtt, csak hogy a liberalizálási törekvéseknek elejét vegye.

hasfelmetszoful.jpgMert a nagyhatalmi politika összeköt mindent Amerikától, Ausztria-Magyarországon át Oroszországig.

És ez bizony egy roppant fontos gondolat. Főleg a napi politikai történések tükrében. Az elmúlt évtizedben különböző társadalmi csoportokat kriminalizált a politika, és a média. Az átlagember biztonságérzete nem is tudom mikor volt ilyen alacsony, és hajlamos a szabadságjogait feláldozni, a nagyobb biztonság(érzet)ért cserébe.

És Sherlock heroikus küzdelme a Hasfelmetsző leleplezéséért, az évtizedes Moriarty utáni hajsza felőrli Watson doktort, Holmest. Mert Moriarty maga a titkos háttérhatalom. De mi van, ha a háttérhatalom, valójában nem is titkos, csak egyszerűen becsapja, palira veszi a plebst…

Hernádi fontos dolgokról beszél, miközben zseniálisan használja, ötvözi a groteszk és a krimi elemeit. Feszesen tartja a cselekményt, leköti, sőt talán izgalomban is tartja az olvasót, azaz szórakoztatja.

Nem csak összeesküvés-elmélet rajongóknak lenne kötelező.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr678261260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása