Lehet-e ölni túrós rétessel?
2019. október 17. írta: regulat

Lehet-e ölni túrós rétessel?

Kristóf Attila: A vándorló halál

Van a magyar krimi irodalomnak egy nem túl ismert alakja, Kristóf Attila. Ő az, aki megpróbált a nyolcvanas években elrugaszkodni a szocialista krimitől, ehhez kitalálta Dér Ádámot az emberbőrbe bújt pszichométert. Lett is belőle sorozat…

halal_bor.jpg…aminek a hetedik kötete az A vándorló halál (Szépirodalmi, 1989), de ez bizonyos szempontból csalódás volt nekem.

Hol is kezdjem…

Ez a könyv valahogy nem passzol a korábbi (nem olvastam még mindet) Dér Ádám sztorikba, mindamellett ez akkor is jó. Igaz, vannak benne dolgok, amiket feleslegesnek tartok ugyan, de igazából ez semmit nem vesz el az élvezeti értékből.

Először is Dér Ádám ide-vagy oda itt a főszereplő egy bizonyos Tarnyik főhadnagy, akiről azt kell tudni, hogy akkora tuskó, amire egy óvodás csoport simán le tudna ülni rá uzsonnázni. Szóval ez a Tarnyik éppen szabadulna egy csecsemőgyilkosságtól, így egy szimpla öngyilkosságnak látszó ügyet, rejtélyes gyilkosságnak állít be a főnökének. Elvégre már hogy lenne gyilkosság, amikor a hulla egyedül van a házban és minden ajtó belülről van bezárva. Tipikus bezárt szoba, bár nem az a Cluedo típusú, mert akkor egyből tudnánk, hogy Mustard ezredes, a konyhában, vascsővel… Ez a logikai rejtvényes. Amikor feleséget, a hálószobában, morfium-hidrocloriddal… De ki?

Ez a kérdés akkor lesz igazán éles, amikor kiderül, hogy a kikapós asszonykát a beinjekciózás előtt hókon nyomták valami puha, de súlyos tárggyal. Valami olyannal, mint a túrós rétes.

Mekkora poén lenne, ha tényleg egy rúd túrós rétessel nyírnának ki valakit, például egy férjet, amit utána az asszonka megetetne a kiérkező rendőrökkel. Ja, ilyen már volt. Báránycobbal*. Ugyhogy nem, nem túrós rétessel csapták le az áldozatokat... de valami hasonlóval.

Szóval ki lehet a tettes?

A férj? A szertő? …vagy a másik szerető? …vagy a harmadik? …vagy a szerető felesége? …vagy a férj szeretője? …vagy a betörő? Merthogy a gyilkosság idején egy betörő is járt a lakásban ellopni egy értékes ikont.

Első csalódás. Kristóf Attila eddig részben vagy egészen elmebeteg elkövetőket használt, erre most ide kever egy szocialista krimis szálat. Mert ugye a szocialista krimiben, vagy a néphatalmat akarják megdönteni, vagy valami értékes találmányt esetleg műtárgyat akarnak külföldre juttatni…

A második az, hogy Tarnyik, a tahó simán megoldaná egyedül is, de csak valahogy bele kellett csempészni Dér Ádámot, aki a végén felbukkan (talál egy másik hullát), oszt mindent megold…

Harmadik csalódás Mézmalac, azaz Dér Ádám nyolcéves lánya, aki azért kellett... mert…

Ezt csak Kristóf Attila tudná megmondani.

Tippem, mondjuk, van. Két évvel korábban ebben a sorozatban debütál Molnár Éva a Halkirálynővel. Sajátos humor, krimi, hát a kiadó, vagy a szerkesztő rábeszélte Kristófot, hogy valami könnyed humort vigyen bele a krimijébe… Vitt. Csak az a baj, hogy Kristóf Attila nem vicces.

Ráadásul herótom volt attól, hogy a nyomozók gyilokként emlegették a gyilkosságot, na meg volt benne egy jagelló is, ami nálam eleve kizárja az öt csillagot. Adtam rá négyet. Mert a cím ugyan hülyeség, mert bár nem pszichopata az elkövető, mert bár Dér Ádám tök fölösleges (pszichopata híján meg pláne), a lánykájáról nem is beszélve (elvégre ez nem egy Ötvös Csöpi film)…és bár lett egy kis szocialista krimi feelingje, de basszus, ez akkor is jó. …és lehetett volna filmet csinálni belőle.

Szóval adtam rá négy csillagot, és igen, érdemes elolvasni.

...és lehet nosztalgiázni. Elvégre tömény nyolcvanas évek.

 

 

 

 

*Roald Dahl: Áldozati báránycomb

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr4015229820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsano 2019.10.18. 16:57:10

Régi krimi, elment felette az idő. Azért az író írt egész jókat is, Kár, hogy a köztudatba a szürke 50 árnyalatával került be. :(

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2019.10.18. 17:32:54

@Dzsano: Szerintem te összekevered Kristóf Attilát Tótisz Andrással. Az utóbbi a Demura sorozatot írta, míg Kristóf a Dér Ádám sorozatot...
süti beállítások módosítása