Hód a kofák között
2017. január 31. írta: regulat

Hód a kofák között

Matyassovszky Jenő: Hód és a lisszaboni futár (Hód 13.)

Nem először van szó ezen a blogon azokról a krimikről, amiknek a hőse Balassa Péter, vagy ahogy az olvasók ismerik: Hód. Valószínűleg ő az a hőse a magyar krimi irodalomnak, aki bár a maga korában roppant népszerű volt, a róla szóló regényeket nem adják ki újra.

hod13_borito.jpgMattyasovszky Jenő hőse felett eljárt az idő, és nem csak avíttá, de kissé nevetségessé is váltak a róla szóló történetek. Pedig… Pedig a Hód történetek a szocialista krimi archetípusai, de erről már korábban is volt szó.

Éberség, elvtársak! Éberség! – adta ki a jelszót Jenő bácsi még 1967-ben és ehhez igyekezett is tartani magát. Egyébként az ő stílusa az, amiért ezek a történetek jók. Belecsapott a lecsóba, mintegy felkeltendő az olvasó érdeklődését, utána filmszerűen vezette a mesét, némi humorral és némi erotikával fűszerezve, ráadásul arra is volt gondja, hogy bizonytalanságba tartsa az olvasót Hód személyét illetően. Persze volt benne vörös farok, nem is kicsi, de ez a korszak jellemzője… így megbocsájtható.

A probléma kb akkor kezdődött, amikor Mattyasovszky meghalt. Ha az évszámot nézzük ez 1984. Ebben az évben jelent meg a 13. Hód történet, majd 1991-ig még megjelent 14 kötet Matyasovszky neve alatt. A síron túli regények… amit néhányan jóindulatúan frachiseként emlegetnek, de valójában csak az olvasó átverését szolgálták… Hiányzik is belőlük Mattyasovszky, hiába az ő neve díszeleg a borítókon.

Ezek ilyen ötlete alapján regények.

Tehát úgy tartjuk, hogy a 13. történet a Hód akcióban címmel is megjelent Hód és a Lisszaboni futár (Expressz, 1984) még Jenő bácsi műve. Meg is örültem, amikor a kezembe került, mert az előtte olvasott posztMattyasovszky mű rémesen gyengére sikerül.

A történet kapásból belecsap a lecsóba, Soroksáron a parti susnyásban (mer' az olyan hely... sajnos) találnak egy meztelen hullát. A nyomozás megindul… ezzel párhuzamosan eltűnik a portugál követség diplomáciai futárja… ez már a kémelhárítás ügye. És mindkét esetben a szálak egy piachoz vezetnek… sőt oda kanyarodik egy eltűnt török kamionos ügye is…

…és a piacon megjelenik egy új felügyelőféle, akit a központból küldtek. Ez lesz Hód – gondolja az olvasó, majd felmerül benne, hogy ez csak az átverés, mert Jenő bácsi kedvence, már biztos valamelyik strandon árulja a déligyümölcsöt…

Lószart!

És ebből gondolom, hogy ezt a történetet már néger írta Jenő bácsi helyett.

Tényleg az új fickó Hód, és bár csak a negyedik fejezetben bukkan fel, az ötödikben már gyakorlatilag le is lepleződik, miközben talál egy újabb hullát. Nem mondom, én bíztam benne, hogy ez csak amolyan Mattysovszky-féle átverés, de nem! Ezzel el is van rontva a Hód rajongó öröme.

Ráadásul a gyilkoló gaz latrok, nem ám valami külföldi titkosszolgák. Eszük ágában sincs megdönteni a népi demokráciát… Még csak gyengíteni sem akarják. Nem ipari kémek, nem műkincs tolvajok, még csak nem is valami az ss által elrejtett értékre utazó kincsvadászok.

Egyszerű piti csempészek. Akik a kémelhárítás nélkül is megbuknának, mert alapból nem találják a zsákmányt. Szóval még csak a „szocialista krimi” címkét sem érdemli.

Nem mondom, tisztes iparos munka, de hiányzik belőle valami, amit Mattyasovszky tudott. Nem hiszem, hogy ez lenne az eredeti sorozat utolsó darabja, ennek pont annyi köze van hozzá, mint az adios cipőknek az adidashoz.

 

 

ps. Csak szólok, hogy 1984-ben nem volt olyan helyi (kerületi) piac Budapesten (már pedig a regény szerint valamelyik kerületi piacon bóklászik hősünk, miközben nyomoz, ahova olasz, meg török kamionosok közvetlenül árut vittek. Az a nagybani volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr6012169656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BorisBadenov 2020.02.18. 13:56:58

Üdv!

Az alábbi link szerint 1984. július 6-án már megjelent a Lisszaboni futár.
Mattyasovszky pedig szeptember 20. körül halt meg.
Tehát ennek még eredetinek kéne lennie.

library.hungaricana.hu/hu/view/DunantuliNaplo_1984_07/?pg=43&layout=s&query=h%C3%B3d%20%C3%A9s%20a

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2020.02.18. 14:41:03

@BorisBadenov: Az, hogy élt még a megjelenésekor, ezek szerint tény.
De maga a mű sokkal inkább a Kulcsár féle történetére hajaz.
Persze nem tudom, nem tudhatom, hogy mennyire volt Jenő bácsi az utolsó évében írásképes...
süti beállítások módosítása