Valaki gyilkolja az elitet
2020. június 26. írta: regulat

Valaki gyilkolja az elitet

Gregory McDonald: Zárt körű gyilkosságok

Mert rohad… Mert az egész demokrácia egy nagy átverés, és valójában csak egy maréknyi hataloméhes csoport ármánykodása.

1593145190308-d86dc1e9-f216-437e-aedc-db25f05b0757.jpgKörülbelül erre kellett volna rájönnie az olvasónak, amikor 1988-ban elolvasta Gregory McDonald Zárt körű gyilkosságok (Európa, 1988) című krimijét. Már ha elolvasta, mert valószínűleg akadtak jó páran, akik a ki kicsoda és kinek a kije című rejtvényfejtésben elfáradva, hagyták az egészet a csudába és a végére lapoztak, hogy ki a gyilkos.

Nem egy jól sikerült mű ez, hiába az őse a Tíz kicsi néger, már abban az értelemben, hogy itt is a világtól „elzárva”… és itt is hullanak a gyanúsítottak.

Szóval erősen úgy érzem, hogy annak idején a szerkesztőnek némi politikailag népnevelő célzata volt abban, hogy pont ezt választotta. Gregory McDonald elvileg jó krimi író, elvégre az első regényével kapásból bezsebelt egy Poe-díjat. De nálunk nem az jelent meg. Pedig a Fletchből még film is készült Chevy Chase-zel…

Nem, a magyar olvasó megkapta a Flynn sorozat egy kötetét. Azt, amelyikben egy zártkörű vadászklubban valaki, tán épp a tagok közül, gyilkolássza a politikai elitet.

McDonaldról nem árt tudni, hogy a nyolcvanas években Tenesseeben beszállt a helyi politikába, és valószínűleg az ott tapasztaltak miatti undorát szőtte bele ebbe a regényébe.

Lényegében nincs benne semmi különleges. Mondhatni tizenkettő egy tucat, közepes karakterekkel, amiből sem a vadászklub tagjai, sem a felügyelő nem lóg ki, talán egyedül Flynn „segítője”, a nyugalmazott és rendőrségi irattárban élő Walter Cooky az egyetlen eredeti figura. Igazából még ő sem. …az meg már szinte triviális, hogy minden gazdagokból álló zártkörű csoportba kell egy meztelen ember, meg egy női ruhát hordó közméltóság.

Hogy a látszólagos ellenfelek valójában ugyanannak a klubnak a tagjai.

Hogy bárkit megvehetnek.

Hogy a sajtó, az igazságszolgáltatás nem fék, és ellensúly, hanem része a gazdasági és a politikai hatalomnak.

Igen, a konteo hívők biztosan körében még sikeres is lehet…

Szóval a valószínű politikai szándékon túl, hogy lám micsoda züllött és aljas emberek csinálják a politikát ott, nyugaton, semmi sem indokolta, hogy pont ez a regény jelenjen meg magyarul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr3315948158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása