Egy mesteri bezárt szoba rejtély
2016. szeptember 14. írta: regulat

Egy mesteri bezárt szoba rejtély

John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete

Újabb, korábban számomra valahogy kimaradt, nagyhírű krimi szerző műve került a kezembe. Egy könyv alapján nehéz véleményt mondani, főleg azért, mert ennek a regénynek van egy furcsa izéje, amiről nem tudom eldönteni, hogy egy egyszeri felhang, vagy tényleg ez a stílusa…

sorozatosbor.jpgAz amerikai John Dickson Carr Skóciában játszódó, az A sorozatos öngyilkosságok esete (Európa - Fekete könyvek, 1971) című regénye (doktor Gideon Fell eseteiből a 13.) meglepő élmény volt. Amolyan krimi vígjátéknak tűnt elsőre, de talán még sem az.

Mert lássuk be, van benne félreértés, szerelem, vidék-város ellentét, bulvársajtó karikír… és nem mellékesen egy zseniális bezárt szoba rejtély, méghozzá az a típus, amikor az áldozat egyedül van egy belülről bezárt szobában.

Gyerekkorom kedvenc rejtélyei voltak ilyenek.

Carr mester, ha minden regényét ilyenre írta, akkor egyrészt roppant szórakoztató, másrészt olyan szinten halmozza az olvasói ingereket, hogy elsőre minden nem is esik le az ártatlan krimirajongónak.

Nekem például csak utólag tűnt fel, hogy a rejtélyt végül megoldó Gideon Fell, már az első fejezetben feltűnik és kavarja, mint Piszkos Fred a málnaszőrt.

Ha nem tudnám, hogy Carr mester amerikai, akkor azt ünnepelném, hogy milyen bájosan ötvözte Evely Waugh, P. G. Wodehouse, Jerome K. Jerome angliáját a mesteri krimivel.

sorozatosful.jpgBár, ahogy Fell doktor kibogozza, hogy mi nem lehet a megoldás, azaz kizárásos alapon eljut a megoldásig, az már-már szintén bohózatokba illik.

Viszont azt el kell ismernem, hogy a bezárt szoba rejtélyek nem egyszerű szellemi fejtörők a krimi világában, mert nem elég, hogy a nyomozó kiderítse, hogy ki a tettes, még azt is fel kell derítenie, hogy hogyan követte el… hogyan juthatott be, vagy hogyan juthatott ki a tettes, már, ha volt tettes egyáltalán.

Itt is azt kell kideríteni, hogy a Campbell-klán feje öngyilkos lett-e (erre nem igazán volt oka), vagy gyilkosság áldozata, ami szinte lehetetlennek látszik. Elvégre a helyszín az ősi kastély belülről bezárt toronyszobájába?

Hát izé, nehéz spoilerezés nélkül bármit is mondani.

Az az igazság, hogy csak azért nem szórom a szuperlatívuszokat, mert túlterhelte az agyam, annyi minden van benne, ami miatt jó lenne, hogy az már sok. Ilyenkor kell azzal bölcselkedni, hogy néha a kevesebb az több…

Vagy egyszerűen bevállalni, hogy érdemes a Campbell család eme titokzatos históriáját még egyszer végig olvasni, mert nagy valószínűséggel akadnak benne olyan szálak, poénok, amik elsőre nem szúrtak szemet.

De előtte még biztos, hogy előveszek másik Carr krimit a Gideon Fell sorozatból, mert kíváncsi vagyok, hogy ez az általános stílus, vagy ez csak egy jókedvből született vígjáték.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr5811705669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszanész 2019.09.27. 14:08:14

Sikerült többet is elolvasnod? Az író elég sok bezárt szoba rejtélyt írt le.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2019.09.27. 15:34:45

@kuszanész: Sajnos még nem, de igyekszem... az a baj, hogy annyi mindent nem olvastam még... Meg az is, hogy költséghatékonyan olvasok, azaz nem igazán költök könyvre és könyvtári tagságra, csak a nyitott könyvespolcokat használom, azok meg ugye...

kuszanész 2019.09.27. 18:14:57

Értelek.
Nekem még a Rakéta regényújságokból van elég sok.
Apropó Joe Alex-et olvastál már?
Lengyel író de angol álnéven ír számomra elég jókat.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2019.09.27. 18:46:38

@kuszanész: Anno a "Magam vagyok a pokol" biztosan megvolt. Másra nem emlékszem tőle, ami nem azt jelenti, hogy nem olvastam. Van egy időszak, másfél év (1987-1988), amiből nem sok könyvre emlékszem, amit olvastam... Pedig egész jól emlékszem a könyvekre, de a mai napig jönnek olyan újraolvasások, hogy mivel könyvtári példány volt, így a borító és a cím nem mond semmit... bezzeg az első tíz oldal :)
süti beállítások módosítása