A történelemhamisító
2016. január 03. írta: regulat

A történelemhamisító

Leonardo Sciascia: Az egyiptomi tanács

A történelemhamisítás üzlet. Méghozzá nem is kicsi. Ráadásul nem is új keletű…

egyiptomi.jpgMindig lesznek ötletes emberek, akik fantáziája megpróbálja kitölteni a történelem fehér foltjait… és megvan rá a képességük, hogy ehhez megfelelő bizonyítékokat is gyártsanak. És van, aki le sem bukik…. az utókor meg lesheti.

Leonardo Sciascia Az egyiptomi tanács (Európa, 1967) című regényéről azt mondhatnám, hogy ha másért nem, hát a 2002-es film kapcsán megérdemelt volna egy újrakiadást, de lássuk be, hogy ebből a regényből nem véletlenül készült film.

A történetről tulajdonképpen szinte mindent elmond a fülszöveg. Mit is lehetne ehhez hozzátenni?

A napi aktualitást, mert ugye nincs új a nap alatt. A történelemhamisítás üzlet.

Vellának a máltai szerzetesnek, a későbbi apátnak a történet egyik főszereplőjének a kódex és történelem hamisítónak elsősorban anyagi hasznot jelent a hamisítás.

Az általa előállított történelmi dokumentumok, kérdésessé teszik a nemesek egyes jogait, előjogait. Vella egyrészt zsarol, bocsánat ajándékokat fogad el, másfelől a nemességgel szembenálló reformer alkirályban komoly támogatót szerez…

egyiptomiful.jpgDe aztán fordul a kocka. …és eljön a bosszú ideje.

Rövid kis kötet még kétszáz oldal sincs. És igen filmre való a mese, akár van igazság alapja, akár nincs. Tulajdonképpen játszódhatna bárhol bármikor.

Mert a politika már csak ilyen.

És lássuk be, mindig akad, aki az „ősi juss” vagy az „ősi nagyság” bizonyítása, vagy eltusolása érdekében áldozatot is hozna. Mindig akad, aki ezért szívesen átírná a történelmet, vagy csak egyszerűen kiszínezni az üresen álló lapokat.

Tanulságos történet, nincs rajta mit magyarázni.

Egyszerűen csak érdemes elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr368234194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása