Ez most vicc vagy komoly?
2019. november 19. írta: regulat

Ez most vicc vagy komoly?

Lux Péter: Az utolsó vacsora

Van ez a Lux Péter, egykötetes szerző. Írt egy krimit 1987-ben. Aztán se híre, se hamva. Úgyhogy erős fenntartásokkal kezdtem el olvasni. Gondoltam, íme, egy újabb gyenge szocialista krimi, de rossz krimit azért kell olvasni, hogy a jót meg tudjam becsülni. De Lux Péter jó!

azutolso_bor.jpgHogy miről is szól?

Nos, a híres színésznő, Sáfrány Róza, búcsúvacsorát ad. Mivel másnap utazik fiatal, vegyész férje után az egzotikus Turkiszba… vagy nem.

A vacsorára kilenc vendég érkezik. Családtagok, kollégák. …és vacsora közben a színésznő meghal. Megmérgezik. Tixonnal (ez mondjuk, gyenge szójáték, de megbocsájtható). A rendőrség tíz percen belül (azaz gyanúsan gyorsan) a helyszínre érkezik. Koós százados, az amatőr méhész megkezdi a nyomozást.

Van kilenc gyanúsított. Ja, nem. Tíz. Mert ugye ott van még a szakácsnő. Vagyis tizenegy, mert olvasó már tudja, hogy az ifjú férj, a Tixon nevű méreg feltalálója titokban hazarepült. Azaz tizenkettő, mert még ott van a titokzatos Bajuszos… Ez így tényleg tisztára olyan, mint Az utolsó vacsora (Magvető, 1987).

És miközben Koós megkezdi a nyomozást, már ott is a következő hulla…

Tiszta Agatha Christie…

Miközben olvastam azon törtem a fejem, hogy ez most komoly, vagy vicc. Egy Christie epigonnal van dolgom, vagy stílusparódiával?

Mondjuk annyira nem volt vicces… de volt benne valami. Ahogy a szereplők „rohangáltak” össze-vissza a házban, és valahogy mindenki betévedt az áldozat szobájába… az azért már-már burleszk. Ahogy mindenkinek volt, vagy inkább lett volna oka megölni a színésznőt, egy kivétellel, úgyhogy el is döntöttem, hogy ő lesz a gyilkos. Mondjuk oka neki is lehetett volna. Gondoltam ez lesz a csattanó.

Nem az lett.

Meg ugye az sem elhanyagolható kérdés, hogy ki hívta a rendőrséget a gyilkosság miatt? Túl gyorsan jelentek meg...

A gyanú, hogy itt valamiféle krimi vígjátékkal, stílusparódiával (tényleg nem tudom, hogy minek nevezzem) állok szemben, akkor erősödött meg bennem, amikor a történetben megjelent az első betétszám, a Bajuszos és a presszós lány beszélgetése a német nyelvtankönyv segítségével… Tipikus sitcom helyzet. …és ebből, jól időzítve, még kettőt helyez el a szerző.

Van egy hardboiled hangulatú orgazdás jelenet, és a bizonyítási eljárás során visszatér a sitcom, a nyelvi nehézségeket megduplázva a szakácsnő helytelen idegenszó használatával.

Meg persze végig Koós és a méhei.

Ez talán a legjobb krimiparódia, amit eddig olvastam, és ahogy a moly.hu-n látom, sajnos méltatlanul elfeledett a mű.

Meggyőződésem, hogy egy jó rendezővel, pont olyan kultfilmet lehetne ebből csinálni, mint Révész György Az oroszlán ugrani készülje. Minden adott hozzá. Csak az arányokat kell jól eltalálni, legalább annyira, ahogy Lux Péter eltalálta a könyvében.

De ki a franc ez a Lux Péter?

Elárulom a titkot.

Lux Péter bizony a fiatalon elhunyt történész Lackó Mihály és a műfordító, krimiszerző Zsámboki Mária „szerelemgyereke”. Igen, szerelemgyerek, mert ami ilyen jól sikerül…

Kár, hogy nem írtak több krimit.

Ez bizony öt csillag.

Már annak, aki érti a tréfát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr7315312942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása