Egy gyilkosság margóján
2017. május 10. írta: regulat

Egy gyilkosság margóján

Marguerite Duras: Oroszlánszáj

Vannak írások, amik bármennyire is zseniálisak, az olvasó (jelen esetben én) mégsem tudja megszeretni őket, csak értékelni a technikai bravúrt. Mert valami hiányzik…

oroszlanszaj_bor.jpgMarguerite Duras kisregénye, az Oroszlánszáj (Európa – Modern Könyvtár, 1969) pont ilyen.

Egyébként Briliáns a három párbeszédre és egy magnófelvételre íródott regény. A riport, egy furcsa, vagy inkább kegyetlen gyilkosság hátterének feltárására. A regényt sokan kriminek tartják, hiszen a kiindulópont egy gyilkosság, amelynek az áldozata feldarabolva, vasúti tehervagonokból bukkan elő Franciaország különböző pontjain.

De a regény kezdetén a tettest vagy a tettesek egyikét már elfogták.

A riporter az indítékot keresi, a hátteret vizsgálná. Beszél a baráttal, a férjjel, és tettessel… és kibontakozik valamiféle családi dráma egy elvesztett szerelem, egy pocsék házasság, egy csendes őrület. Az időzített bomba, ami a gyilkossághoz vezetett.

Egy riport, ami attól van zseniálisan megírva, hogy szinte minden az olvasó képzeletére van bízva. Csak párbeszédek. Duras semmi támpontot nem ad a szereplőiről. Semmit nem mond a körülményekről. Csak kérdések és válaszok. Csak a beszélgetés ritmusa árulkodik a beszélőkről. A feszültségről.

Tökéletes lélektani dráma.

Mégsem szerettem. …és nem a téma miatt.

Úgy látszik engem ugyanúgy zavar, ha az író túl keveset, vagy mint jelen esetben túl sokat bíz a képzeletemre. Elbizonytalanít. Zavarba ejt.

Lehet, hogy ez is volt a célja.

Ennél még egy színdarab olvasása is többet ad a környezetről, a reakciókról.

Különben talán nem véletlen, hogy Duras kisregényét többen és sikerrel vitték színpadra. Oda való. Meg talán filmre, bár az egyetlen megfilmesítés, amiről tudok a Kern András rendezte (és egyébként elfelejtett) tévéjáték 1980-ból.

Igen, érdemes elolvasni. Kell rácsodálkozni. El kell gondolkodni a helyzeten. A főhős tragédiáján.

Mellesmeg kíváncsi lennék a feminista olvasatra, mert olyan nincs, hogy ennek a műnek nincs feminista olvasata.

Szóval a kisregény zseniális.

..de nem szerettem. Olvasni kiváltképp nehezemre esett.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr5012494707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása