Kedves szélhámosok kora
2016. augusztus 15. írta: regulat

Kedves szélhámosok kora

Heltai Jenő: Kiskirályok

A szerencselovagok, a szélhámosok, még inkább a szélhámos politikusok, no meg a korrupció, olyan téma, ami valahogy örökké jó alapot szolgáltat az íróknak, ha mindez még az elmúlt század elejével párosul, akkor még, persze jó író tollából, lesz egy kis romantikus (ez itt most nem a pornográfia szalonképesítését jelenti) stichje.

kiskiralyokbor.jpg…és ki lenne jó író, ha nem Heltai Jenő, aki a fentieket még szatírával is fűszerezi a Family Hotel és a VII. Emánuel és kora című kisregényeiben. E két kisregényt többször is kiadták Kiskirályok (Szépirodalmi, 1970) címen. [Én az utolsó kiadást olvastam.]

Persze mind a két szatíra önmagában is jó, élvezetes olvasmány, de ami igazán megdobja a Kiskirályok kiadványokat, az a Heltai által 1955-ben megírt előszó, vagy ahogy ő nevezi Mentegetőzés. …ez egyébként, ha őszintén így gondolta az író, akkor nagy melléfogás, hiszen azt fejtegeti benne, hogy a műve azért vesztette aktualitását, mert az abban szereplő karikírozott figurák kora lejárt, hogy eljött egy új, egy jobb világ. Egy magasabb erkölcsiségű valami, amit hihetünk polgári világnak, vagy az évszám alapján nézhetjük, kicsit rózsaszín ködnek.

Mindenesetre az valószínű, hogy Heltai hitt benne, hogy a korrupt politika, a szerencselovagok, szélhámosok kora a múlté.

Bevallom én a nyitó művet, amelyben megismerkedünk hősünkkel, Mák István újságíróval, és az ő hősével, VII. Emánuellel, aki éppen Cirillország (egy képzeletbeli balkáni miniállam) trónjának várományosa, vagy inkább követelője. Századforduló, Párizs… két éhes fiatalember, egy lepukkant szállodában… hát persze, hogy összebarátkoznak.

kiskiralyokful2.jpgÉs némi kitérővel elindulnak, hogy megszerezzék Cirill ország trónját. Illetve előtte némi készpénzt, mert ugye a hatalomhoz vezető úton kell a kocsi kerekét kenni...

Az olyan fickókra, mint VII. Emánuel, szokták azt mondani, hogy édes pofa, meg bohém fickó… egyébként rejtői figura, akár csak a mögötte álló, és őt a trónra juttatni akaró ifjú-cirill mozgalom.

Nos végigkísérhetjük az útját, a párizsi Family Holtelból Cirillország trónjáig… illetve nem is az ő útját, hanem Mák Pistáét kísérjük, de ez a lényegen nem változtat.

VII. Emánuel megszerzi a trónt VI. Ivántól, aki Párizsba emigrál, és rajta kívül mindenki boldog, míg egy nap kiderül, hogy VI. Iván nem adja fel... de ez már a VII. Emánuel és kora.

Mák István ismét visszatér Cirillországba megmenteni a barátját, de mint kiderül VII. Emánuel bizony retúrjegyet vett annak idején…

Ezek nem azok a hasrengetősen, székről potyogósan röhögős történetek, de azért bizony meg tudják édesíteni az olvasás perceit. Csak az a baj, hogy Heltai jóslatával ellentétben, a szélhámos és korrupt politikusok nem egy letűnt világ emlékképei, hanem bizony közöttünk járnak. Még szerencse, hogy nem gyalog, mert akkor…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr1110411498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása