Gyilkosság a szállodában
2016. július 06. írta: regulat

Gyilkosság a szállodában

Hugh Pentecost: Halálos tréfa

A Magvető egykori (Albatrosz sorozat) krimi ki- vagy inkább beválasztási stratégiáját soha nem fogom érteni, kivéve, ha valaki megmondja, hogy a hasra ütés vezette a szerkesztők kezét.

halalosbor.jpgEnnek köszönhető, hogy egyébként (és állítólag) népszerű sorozatokból, a magyar olvasó kapott egy-egy darabot, ha tetszett neki, ha nem. Ha nagyon kíváncsi majd megtanulja az adott nyelevet…

Ebbe a sorba illeszkedik Judson Philips aka Hugh Pentecost Halálos tréfa című (Magvető – Albatrosz könyvek, 1982) krimije.

Ez a huszonkét kötetes Pierre Chamburn, a szállodaigazgató sorozat része...

Tehát, mint a fülszövegből is kiderül a Beaumont hotelben merénylet történik. Az áldozat Douglas Maxwell szenátor jelölt… de nem úgy!

Judson Philips krimije a gazdagok, a luxus szálloda világába viszik az olvasót, ahol nem a szálloda detektívje, hanem maga az igazgató nyomoz. A piáros, bocsánat a közönségszolgálati ember meg nyomoz.

…és közben még előkerül néhány hulla, meg kissé összetörik a szállodát…

Nem tudom.

Engem különösebben nem győzött meg. Pedig az ötlet jó. Van benne politika, szerelem, zsarolás… szinte minden.

Próbálom megtalálni, hogy ebben a krimiben mi a más, az egyedi, az érdekes… és nincs.

halalosful.jpgProfi munka, azt el kell ismernem, még talán olvasmányos is, bár nekem az „olvasmányos” kicsit mást takar, de ez ugye ízlés kérdése.

Klasszikus holmesi felépítés.

Itt Chamburn lenne a zseni szerepében, míg a mesélő, a lándzsavivő, azaz jelen esetben a piáros. Max Haskell. Lehetne ez jó is… csak valahogy mégis szürke ez a páros. Például, az egyébként a baromira idegesítő Nero Wolfe is szórakoztatóbb, mint Pierre Chamburn.

Valószínűleg nekem zsáner problémám van. ...és bár Camburn csak különc és nem az az antiszociális különc, mint Holmes, Wolf, vagy Poirot, azért valahogy még sem sikerült megkedvelnem.

Igaz, ettől még a Philips krimik lehetnek jók, hiszen több mint száz műve jelent meg félévszázados író működése alatt, nem számolva a rövid történeteket, novellákat.

A "helyetted olvastam" címkénél jobbat érdemel… de a strandra jónál többet nem.

ps.: A borítóról leugrani készülő Costello hadnagyszerűség a Miami Viceból szerintem is szörnyű, de legalább nem passzol a történethez.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr768870412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása