Mi történt Mayerlingben?
2018. május 09. írta: regulat

Mi történt Mayerlingben?

1889. január 30. Mayerling. Rudolf trónörökös és szeretője Maria von Vetsera öngyilkos lett. Vagy mégsem… Máig megoldatlan rejtély.

szurke_bor.jpgBevallom az elmúlt évekig semmit sem olvastam Hollós Korvin Lajostól. Akkor (négy éve) az A vörös torony kincse, ami lényegében egy ifjúsági regény, tetszett, majd jött a Komédiások, ami ugye egy kettős öngyilkosság (vagy mégsem?...) története. Az utóbbi valahogy nem igazán jött be… és nem azért, mert bulvár témát dolgozott fel. Mert ez azért bulvár téma a javából...

Úgy látszik, hogy Hollóst érdekelték a rejtélyes öngyilkosságok, mert a harmadik kötet, ami e kezembe került tőle, szintén egy ilyen esettel foglalkozik. Rudolf trónörökös rejtélyes halálával, azonban az A szürke eminenciás (Magvető, 1978) nem a bulvár, hanem az összeesküvés elmélet felől közelíti meg az esetet.

Hollós fikciója szerint, politikai gyilkosság történt.

Mert csak így lehetett megakadályozni a trónörökös által tervezett és vezetett puccskísérletet. A háttérben a főkamarással, egy öregemberrel, aki a császárság életében mindenre és mindenki befolyással van. Aki mindenkit manipulál. Ő lenne a bábjátékos… de lehet, hogy őt is csak felhasználják…

Ez akár jó sztori is lehetne, de akárcsak a Komédiások esetében, valahogy nehézkes a szöveg.

Túl sok benne a filozofálás államról, hatalomról, konzervativizmusról…

Ok, megértem, hiszen Rudolf erősen kilógott a sorból (már, ami az uralkodóházat illeti) liberális szellemiségével, meg a szembenállásával a Császárság fő támaszaival, az arisztokráciával, és a papsággal. Ráadásul ő nem közeledni akart a Német Császársághoz, hanem eltávolodni tőle…

No, igen. A mű keletkezésének az időpontját (1941) figyelembe véve, ez akár merész mű is lehetne. Ha nem lenne unalmas. De az. Így nem lehet csak a politikai helyzet rovására írni, hogy a szerző haláláig fiókban maradt.

Persze konteó hívőknek biztosan érdekes lehet a mű, de aki valami olvasmányos történelmi fikcióra vágyik, az, szerintem, kerülje el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr2913901252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása