Egy gyenge Hód történet
2016. április 14. írta: regulat

Egy gyenge Hód történet

Mattyasovszky Jenő: Hód és a ZX-7 (Hód 4.)

Az ízlés a korral változik. Például, ahogy emlékszem, és szerettem a magyar Dzsémszbond, azaz a Hód történeteket. Volt bennük valami… valami könnyed s szórakoztató. Ezt az érzést keresem most az újraolvasások során.

hodbor.jpg…és néha nem jön össze.

Bevallom Mattyasovszky Jenő kémelhárító sorozatának bő negyedszáz könyvéből anno mindössze hetet olvastam. Az a Hód és a ZX-7 (Kossuth, 1973) című regényre úgy emlékeztem, hogy remek.

Tévedni emberi dolog.

Ez a regény a nem épen jól sikerült történetek közé tartozik. Mondhatni lapos. bár így is klasszisokkal jobb a később nem Mattyasovszky által írt Hód történeteknél.

A Hód történetek felépítése ugye, hogy történik valami (esetleg bűncselekmény), amire a kémelhárítás vezetése lecsap… Na, nem úgy mint a gyöngytyúk a takonyra, hanem ehhez szüksége van egy beépített emberre. Ez lesz a Hód fedőnevű fiatal és tehetséges ügynök.

Mint már annyiszor, ennél a feladatnál is ezen a fedőnéven tartjuk a kapcsolatot.

- jelenti ki Bana ezredes. És beindul a cselekmény.

Mattyasovszky egyik alap trükkje, hogy legalább két olyan szereplőt mutat fel, aki az ügynökzseni lehet. Mondjuk a klasszikus: az a gyanús, aki nem gyanús alapján, simán ki lehet számolni, hogy a szóba jöhető két pasi közül az lesz Hód, akiből nem néznénk ki. És aki nőzik…

Mert ugye Hód egyedülálló, és sármos, még akkor is, ha éppen gyakorló alkoholistának adja ki magát.

Tehát, igazából, hogy kicsoda Hód, a végén derül ki. Hogy ki az aktuális főgonosz, az szintén.

Ha így nézem, már felépítés szintjén, akkor Mattyasovszky regénye: izé… Profi. Mestermunka. …és mégis megkapja tőlem a "helyetted olvastam" címkét, mert bármennyire is rendben van technikailag, ez unalmas.

Nem szórakoztató, nem izgalmas. Erre szokták azt mondani, hogy becsületes iparos munka, biztosan jól megfizették. …stb.

Egynek jó.

Nem baj, ha a strandon vizes lesz.

Mit mondjak még?

Hogy szerencsére hőseink, a magyar kémelhárítók mellé szegődik a szerencse? Mert így legalább nem annyira műanyag?

Vagy emeljem ki, hogy egy szereplő kapcsán még oktató betétet is kapott az egykori olvasó, hogy hogy is megy a beszervezés. Ez azért megmosolyogtatott, mert mondjuk keleten sem volt ez nagyon más, mint nyugaton… hát nem erről énekelte az LGT, hogy mindenki másképp csinálja.

Azt hiszem, keresek másik Hód történetet. Olyat, amelyik szórakoztat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr148617800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása