Legyen benne autós üldözés
2015. március 13. írta: regulat

Legyen benne autós üldözés

Bob Ham: Halál rád, Amerika!

Kezdeném azzal, hogy akció izé… regényt olvasni nem ciki. Vannak a műfajnak igazán jó darabjai, és a kutyát nem zavarja, hogy a főhős bokáig jár a zsigerekben, meg esetleg a töltényhüvelyben... már, ha nem karddal, vagy lézerrel öldökölnek az adott műben.

bobham.jpgSzóval nincs bajom a zsigerelős történetekkel, csak legyen benne...

Volt valaha valami ilyen, milyen a jó film… hogy legyen benne autós üldözés, tőrbe csalás, nagy robbanás…. mutassák egy nőnek a [szabadon behelyettesítő ki mire vágyik], lépre menés, és persze autós üldözés. Legyen benne visszaszámlálás, mondja azt valaki, hogy „Mi a fene folyik itt?”… folyjon a főhős vére, de csak egy kicsit. …és legyen benne autós üldözés…

Szóval a klasszikus fejvadász történet, ahol a jó belovagol, hidegre teszi a rossza(ka)t, oszt a lemenő nap sugarainál elporzik a távolba. Képileg a magába a lemenő napba... [Igen, még űrhajóval is képes a jó fejvadász elporozni a napba.]

És, ha szerencsénk van, akkor van benne valami plusz, ami miatt úgy jövünk ki a moziból, hogy ez jó volt. Hogy az a jó éppen John Wayne, Harrison Ford, HarrCharles Bronson, vagy Chuk Norris… esetleg a rendező, vagy a történet megírója... az ízlés kérdése.

De ez egy könyves blog… mit filmezek én itten? - kérdezheti az olvasó.

Hát az történt, hogy a kezembe került Bob Ham [nem, nem vicc, így hívja magát... és nem is egy hazai művész álneve] Overload (magyarban Kamion Kalandok) sorozatának a harmadik kötete a Halál rád, Amerika! (Postakocsi kiadó, 1991) című…

Mondanám rá, hogy akció krimi…

Mert hogy van benne akció, meg krimi, főgonosz, törvényes és törvényen felüli jó, lövöldözés, meg autós üldözés… sőt kamionos.

A műről és Kovács István fordításáról mi sem mond többet, mit egy idézet a könyv végéről, amikor már beindulnak az események…

Vártak. Amikor a közeledő férfi talpa alatt megcsikordult a kő, Carl kibiztosította az Uziját. A hangtompítós automata fegyvert olyanra tervezték, hogy sötétben is lehessen használni. A kisméretű, ügyes géppisztoly zárának elején 115 granos, üreges lövedék várta, hogy kilőjék és kioltsa az őr életét.

Basszus, ez a kéjes mártózás a részletekben… azért komoly pszichikai defektre utal a kicsi, de sorozatlövő fallikus szimbólum. Mondjuk a késre is gerjed...

Vajon mennyivel kell magasabb iq a raklapnál, hogy az olvasó erre gerjedjen? Most komolyan ez lenne a mamipornó macsóverziója? Fegyverolaj, benzingőz és lőporfüst. No meg tesztoszteron...

Az, hogy a történet annyira lapos és sablonos, hogy képtelen voltam megjegyezni a főszereplők darabszámát (minimum kettő a fülszöveg szerint, de lehet, hogy négy) eleve sokat mond.

Ez még egy b kategóriás akciófilm szintjét sem éri el. A kamion alatt a tengelybe kapaszkodó, majd menet közben onnan kimászó és átlőtt karral a kamiont megszerző, majd másnap karcolás nélküli főgonosz már paródia szint.

Mondjuk strandra jó.

Árnyékban.

Mert napon kiéghet tőle az ember agya… főleg, ha egynél többet olvas el egymás után.

 

 

Igen, ez a példa arra, hogy attól, hogy valami igénytelen, még nem szórakoztató.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr647266657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.03.13. 21:32:54

Már vártam a bejegyzést a rövid verzió után. Az azért elég kemény, amikor nem csak a főszereplők nevét, de még a számukat sem sikerül megjegyezni. :)

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.03.13. 23:09:27

@Littlewood: Viszont van benne autósüldözés... most kéne keresnem a Harlequin romatikus (már abban az értelemben amikor testnedvkeveredés céljából a hős ránehézkedik a hősnőre, mert én ilyen konzerves vagyok) füzetet, hogy merjem azt mondani, hogy ez valami hasonló... már színvonalban.

Bár a Harlequin füzeteknek legalább isbn számuk van. :)
süti beállítások módosítása