Kandírozott csótány
2014. február 16. írta: regulat

Kandírozott csótány

Köntös-Szabó Zotán: El Galante pajzán emlékiratai

Nem állítom, hogy nem bennem van a hiba… elvégre egy regény, egy irodalmi alkotás befogadása, az sok mindenen múlik. Bár az azért sokat számít, hogy jól van-e megírva.

elgalante.JPGMondjuk ez a „jól van megírva”, na ez pont nem az a fogalom, amit csípőből el lehet dönteni.

Mert ugye van akinek a parmezán illatos, van akinek hányás szagú.

Van aki, ha teheti kipróbálja az ínyencségeket, van aki a pattogatott cserebogarat, vagy a kandírozott csótányt azért már kihagyná… hogy most a krónikus vasárnapi rántott hús, sült krumpli hívőkről ne beszéljünk

Ízlések és pofonok.

Itt van például Köntös-Szabó Zoltán ígéretes című könyve az El Galante pajzán emlékiratai (Magvető – Rakéta Regénytár, 1984). Ami elolvasása után azt kell mondanom, hogy lehet, hogy Köntös-Szabó Zoltán a magyar irodalom nagyszerű szereplője, vagy az erdélyi irodalom nagyszerű szereplője, vagy akár az erdélyi magyar irodalomé… de ennek a könyvnek a befogadásához én bíz kevés voltam.

Lehet, hogy nagyszerű paródia a dédnagypapa emlékirata, csak nem tudom, hogy mit parodizál. Így viszont a szövege nehézkes, rosszul követhető… zavaró. Pajzánnak nem nevezném a szerző deczens játszadozásait a magyar nyelvvel. A történetből semmit, de semmit nem tudtam meg semmiről, csak valami erőltetett korhelymesét kaptam. Már az első száz oldalon sok volt, de el kellett olvasnom, ahhoz hogy megnyugtassam magam arról, hogy ez a mű még véletlenül sem azért jelent meg a Rakéta Regénytár kötetei közt, mert Köntös-Szabó a megjelenés évétől - minő véletlen(!) – a Rekéta Regényújságot szerkeszti…

Hát nem nyugodtam meg…

Viszont!

Be kell látnom, az én ízlésem nem biztos, hogy mérvadó… ez a regény például még lehet kandírozott csótány. Ínyenceknek.

Mindenesetre Köntös-Szabó Zoltán hosszú időre leiratkozott az olvasmánylistámról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr375817374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása