Randa, vagy szajha?
2014. október 17. írta: regulat

Randa, vagy szajha?

Lion Feuchtwanger: A csúnya hercegnő

A valóság fontos építőeleme az összeesküvés elméleteknek. Elvégre ezeket az építőköveket fogja össze a képzelet meséje. csak azt nem tudom soha, hogy hol kezdődik az összeesküvés elmélet, hol a történelmi fikció…

csúnya.jpgA nyitott könyvespolcon akadt a kezembe az Egyik leggyakrabban olvasott német írónak mondott Lion Feuchtwanger az A csúnya az hercegnő (Kriterion, 1978) című regénye. A regény Tirol függetlenségének utolsó éveit, az azt átfogó politikai csatározást meséli el. Mert tulajdonképpen itt komoly harcok folynak.

Harcol három uralkodóház, a Luxemburg, a Wittelsbach, és a Habsburg Tirol bekebelezéséért, és Tirol a maga függetlenségéért. Folyik egy harc a pénzügyi befolyásért, ezt a regényben elsősorban a lombard Artese bankár, és a zsidó Mendel Hirsch vívja. És harcol a „csúnya” Hercegnő és a szép Flavon Ágnes a hatalomért.

…és mint azt a történelemkönyvekből tudhatjuk, csak a Habsburgok nyernek.

Érdekes, kicsit száraz, de mégis lebilincselő Feuchtwanger mester meséje.

Ha valaki a romantikára vágyik, akkor megkapja. Margit, a csúf, a majompofa szeretett és megbecsült uralkodó akar lenni. Mondhatni be akar illeszkedni, de ez leginkább a külseje miatt nem sikerülhet neki. A regény hősnője az elfogadásért küzd szinte az utolsó pillanatig, hogy aztán meg adja magát a sorsnak.

Quentin_Matsys_-_A_Grotesque_old_woman.jpgUgyanakkor Feuchtwanger ezt a történetet tudatosan, vagy tudat alatt(?) tanmesének is szánhatja. Nem szabad elfelejteni, hogy a szerző zsidó. Ezt ki kell hangsúlyozni, hiszen ez hangsúlyos szerepet kap a történetben. Tirol felvirágzását arra az időre teszi, amikor Mendel Hirsh, a zsidó kereskedő és családja letelepszik a hercegségben, és amikor tanácsadójává válik a hercegnőnek. Ekkor a erősödik meg a városi polgárság. …és ez addig tart, amíg a pestis járvány okán („a zsidók megmérgezték a kutakat”) gyakorlatilag kiirtják őket.

Ki is emeli, hogy a három uralkodóház harcát, a zsidókat a progromtól megvédő, Habsburgok nyerik.

Az is része a tanmesének, hogy a bajorok, azaz a Wittelsbachok bunkók. Így egyszerűen. Ne felejtsük el, hogy a regény születésekor, már erősödik a NSDAP. Közeleg az első hatalom átvételi kísérlet. …és Feuchtwanger az első perctől szemben állt a nemzeti szocialistákkal…

Sok igényt kiszolgál, sokféle embert szórakoztatni képes ez a könyv, még akkor is, vagy tán éppen azért mert középpontba helyezi az embert. A csúnya Hercegnőt.

Aki nem is biztos, hogy csúnya volt… egyrészről mert ugye ízlések, és pofonok. Van, aki például erotikus szépségnek tartja a kaktuszszopó-verseny díjazott résztvevőit, én viszont hajlamos vagyok őket csúnyának látni. És a Maultasch ragadványnév, ami nyersfordításban táskaszáj is lehet… de a háttérről bővebben az Az Alpok Hamüpipőkéje című írás többet tud elmondani, mint én. És majd az olvasó eldönti, hogy az ő a szajha vagy a randa ragadványnévben hisz a továbbiakban.

De a regényt kár lenne kihagyni…

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr736801829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.10.17. 16:14:27

T3PO-val a borítón főleg.:) Hogy kerül oda?

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.10.17. 17:49:46

@Littlewood: Aránylag egyszerűen kiszámítható... 1978-as kiadású a könyv. C3PO egy Leia hercegnő hű segítője... osztán ott egy csimpánz is a majmok bolygójából, mert ugye Margit a "majompofa"... elvileg a kollázs minden része kapcsolható a könyvhöz... valamilyen logika szerint. :)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.10.17. 18:26:08

@Littlewood: Molnár László Kriterionos borító kollázsaiban ez a jó. Lehet ötletelni, hogy vajon melyik részlet miről jutott eszébe... a középen levő égő kereszt (ami KKK jelkép) itt valószínűleg a pogromra utal... mert szerecsen nincs a könyvben, bár nekem valamiért az ugrott be, hogy a kép valószínűleg a Gazdag ember, szegény ember című '76-os filmből származik... (kinek mi jut eszébe...)
süti beállítások módosítása