Szomorú szerelmek hercege
2013. december 22. írta: regulat

Szomorú szerelmek hercege

Alberto Moravia: Gyilkosság a teniszklubban

Annyian szeretik, hogy úgy gondoltam meg kell próbálni. Mit veszthetek? Az ártatlanságom? Azt ugyan már nem. Úgy sejtettem, hogy valami igazán szirupos élményben lesz részem, ha Moraviával kezdek.

gyilkossag.jpgÉletem egyik legnehezebb élménye Alberto Moravia: Gyilkosság a teniszklubban (Európa Zsebkönyvek – 1969) című elbeszélés válogatása.

Nem tudtam mit várjak, csak azt, hogy lányszobák könyvespolcain (emlékeim szerint) ott van. A fülszöveg azt mondta, hogy

Moravia legtöbb elbeszélése a szerelemről szól. A szerelemről, amely boldogsággal kecsegteti az embert, de gyakran keserű kiábrándulásba fordul, hiszen alantas érdekek, mohó önzés, képmutató előítéletek tapadnak hozzá. (fülszöveg)

Aha, mondok magamnak, ez a Moravia lehet a szomorú szerelmek hercege… Na, nem úgy. Nem Rómeókat és Júliákat ír, nem Colinokat és Chloéket, de még csak nem is Őrnagyokat és Óvadócokat, hanem amolyan makaróni westernbe való mocskos, koszos, kopott az érzelmekkel csak játszó hősöket, vagy hősnőket ad a szerelmesei mellé… mert valahogy ebben a kötetben ritkán akadnak szerelmesek, inkább csak egy szerelmes jut minden történetre.

Nem mondom hatásos a könyv.

Néha például arra gondoltam, hogy ki kéne ugrani az ablakon, vagy, hogy mennyire klassz dolog lenni beülni egy kád forró vízbe és felvágni az ereimet elvégre az élet, már Moravia szerint, szar, és ha véletlenül mégsem, akkor sem olyan a lemenő nap fényében ellovagolnak a szerelmesek a boldog jövő felé, hanem egy lopott autóval tartanak a biztos szívás irányába…

Meg az is eszembe jutott, hogy meg kéne növeszteni a hajam, feketére festeni, a szemembe fésülni… fekete cuccokba öltözni, és fájlalni a világot. És utána visszatérhetünk az ablakon ugrálós, meg ütőér metélő opciókhoz.

Csókolom – mint írtam a molyon – én túlságosan szeretek élni ahhoz, hogy Moraviát olvassak.

Szóval részemről ennyi.

Nem mondom, hogy egy életre… de valami hasonló intervallumra gondoltam.

Mindezt leszámítva van benne valami...

Hangulati aláfestésnek a szomorú szerelmek hercege a KFT-től...

Persze lehetett volna helyette a Suicide Blod is akár....

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr745704783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása