Román málna brandy
2014. november 15. írta: regulat

Román málna brandy

Dékány Kálmán: Sátorkaland

E könyv olvastán jutott eszembe valami román málna brandy, ami - bár mindössze fél liternyi volt - egy tíz napos ivászat sátorozás végére sem bírt elfogyni, holott napi egy liter zalai vegyigyümi [méghozzá a legkommerszebb, bizonyítandó az ifjúság igénytelenségét] fogyott el alapként… és az ötödik naptól mindenkit a málna szörnyűséggel kínálgattunk.

sátorkaland.jpgNem, nem azért jutott eszembe Dékány Kálmán Sátorkaland (Kossuth, 1968) című regényéről a málna brandy története, mert ez is sátor és kaland, meg az is sátor és kaland, hanem azért mert a könyv, akárcsak az a bizonyos ital… pocsék.

Ezt most nem azért írom, hogy bárkit lebeszéljek róla…

Sőt!

Ez a könyv annyira rossz, hogy érdemes elolvasni, csak azért, hogy azokat a kortárs műveket értékelni tudjuk, amik jók. Van egy olyan érzésem, hogy a kénytelen [hogy most mennyire kelletlen, azt hagyjuk, mert van akit a belső kényszer vitt rá] szocialista propaganda miatt sokan következetesen elutasítják az 1949-1989 között írt regények nagy részét. Pedig vannak ott jó könyvek, hiába a népnevelési célzat. Itt van példának okáért Békés Józseftől a Várj egy órát, vagy Balázs Annától a Bukott lány. Na jó, nekem az nem annyira tetszett. Szerintem túlírta. De lehetne találni bőven, én most főként a blogban is emlegetett művekkel akartam példálózni. Meg olyanokkal a hol a főhős testközeli kapcsolatba kerül egy galerival… mert Dékány Kálmán könyve is ilyen, csak pocsék. Tudjuk be annak, hogy ez még írói pályafutásának az eleje volt…

Fehér Jóska, a paraszti származású munkás története valami fejlődésregény akarna lenni… Ahogy látom az elképzelés jó volt, csak éppen elveszett abban a pillanatban, ahogy az író a papírt befűzte az írógépbe.

Van itt szó a szocialista erkölcsről, úgy a munka, mint a magánélet terén… de nem a történet az érdekes. Nem is az, hogy Jóska, hogyan találja meg önmagát, mert nem találja meg. Hanem az, hogy Dékány mennyire szenved attól, hogy politikailag is akarja nevelni az olvasót…

Hogy olyan mondatok kerültek a könyvbe, hogy:

Ez a posványos liberalizmus hangulata minden emberi érzést elfojt már bennetek. Eliszaposodott a proletárdiktatúra…

- mondja a régi szaki

…ismerek egy kommunista polgárt, egy fejes papát, aki úgy beletelepedett a pozícióba, akár egy összkomfortos lakosztályba. Ma már napszámossal dolgoztat a gyümölcsösében.

- háborodik fel hősünk egy helyütt.

De mivel az író maga sem tudja már, hogy mit is akart bemutatni Fehér Jóska nőügyein keresztül, így mi, az olvasók sem leszünk okosabbak.

Szórakoztatónak nem szórakoztató, bár lehetne… Tanulságosnak nem tanulságos, már a jellemfejlődést, vagy az ideológiát tekintve…

Van benne minden, ifjúság, motor, szerelem, kaland, akarom mondani valami krimi kezdemény, ideológia, nemzedéki és osztály ellentét.... és pont annyi köze van a címben szereplő sátorkalandhoz, mint ennek a bejegyzésnek a román málna brandyhez.

Tényleg csak azért érdemes elolvasni, hogy a korszak jó könyveit, bármennyire is áthatja némelyiket a szocialista propaganda, értékelni tudjuk.

Csak elszánt olvasóknak ajánlanám… vagy afféle jellempróbának.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr246897199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása