Mindenki mással csinálja
2014. június 04. írta: regulat

Mindenki mással csinálja

Miskolczi Miklós: Mindenki mással csinálja - és egyéb írások

…és akkor bedőltem a címnek, és levettem a KöKi-terminál pangó Nyitott könyvespolcáról. Kezdjük is ezzel. Holnap megnézem a wekerlei könyvszekrényt, mert mára be kellett látnom, hogy a KöKin csak akkor van némi könyv, ha valahol lomtalanítanak. Nem csak a polc kong az ürességtől, mára az olvasósarkot is lényegében felszámolták. Így múlik el a világ dicsősége…

mindenki.JPGSzóval, amikor megláttam Miskolczi Miklós Mindenki mással csinálja – és egyéb írások című publicisztika válogatását (Idegenforgalmi és Propaganda, 1985) úgy voltam vele, hogy a Színlelni után bűn lenne kihagyni. De jó, hogy nem fordított sorrendben kerültek a kezembe…

Nekem a Színlelni boldog szeretőt tetszett. Néha utam, néha még vitatkoztam is a jóslataival, de alapjában tetszett, mert a problémát magát találtam érdekesnek, meg azt, hogy lényegében semmi sem változott.

Viszont érezhetően a korábbi két „botrányos mű” farvizén dobták ez a kötetet piacra. Már a címe is jelzi. Volt ugye a Színlelni boldog szeretőt, aztán a Hazudni boldog hitvest, és ugye harmadikként ez a Mindenki mással csinálja… szexszel (vagy annak ígéretével) sok mindent el lehet adni.

…halkan jegyzem meg, hogy ezeknek az írásoknak fele az előző két műben ott van…

És másodszor olvasva őket már nem olyan megkapóak, érdekesek ezek a fejtegetések. Mégiscsak szociográfia és nem szépirodalom.

Egyszóval untam.

Aztán jöttek az alcímben szereplő és egyéb írások. Azt vettem észre, hogy lekötnek az írások, bár a Marxista, vagy inkább államszocialista megközelítés bizonyos problémák esetében, igen csak idegesítő. Viszont mindössze szókészletében tér el a mostani népnemzeti kereszténydemokrata megközelítéstől. Csak a csomagolás más.

Szinglik, mint probléma.

Szakképzés, mint probléma (meg az, hogy senki nem akar munkás lenni).

Kiégés, mint probléma… elvonulni vidékre, Tarnócára bojtárnak.

Elöregedő társadalom, azaz a nyugdíjasok, mint probléma… Miskolczi már akkor az emberibb megközelítést kéri számon, mert

Az orvostudomány által meghosszabbított élet túlér az aktív életkoron, és ez az egyén számára pszichés, a társadalom számára pedig szociális tehertétel.

[1984]

És nagyon ott van a B+ faktor mert ezek az írások 1976-ban, 1981-ben, meg 1984-ben születtek.

Minimum harminc éve meglévő problémák, amik ugyanúgy megvoltak a Magyar Népköztársaságban, mint a Magyar Köztársaságban, és most Magyarország vezetése még mindig ugyanezen siránkozik. És ez csak azt bizonyítja, hogy ebben a harminc évben ugyanolyan tehetetlen béna balfaszokra bíztuk az országot. Lényegében semmi nem változott.

És ez szomorú. …és pont e miatt a szomorú aktualitás miatt ajánlom mégis elolvasásra a könyvet. Úgy a 90. oldaltól.

Hogy valami kellemes is legyen a bejegyzésben. A könyv címe valószínűleg már a címadóban is áthallással bírt a Lokomotív GT Mindenki másképp csinálja című slágerére, ami ha a szöveget nézem ugyanúgy aktuális kritika ma is, mint a megjelenésekor, 1977-ben. Érdemes meghallgatni és nem csak azért, mert

Van, aki virággal és gyengéden
Van, aki rohammal és keményen
Van, aki csellel, van, aki csalással
Van, aki esküvel és akad, aki lakással

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr96278478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása