Amikor a lektor mindenképp hibás
2015. november 04. írta: regulat

Amikor a lektor mindenképp hibás

lejterjakab

A lejterjakab, az lejterjakab. Van, amikor megmosolyogtató, van, amikor bosszantó. Leginkább akkor bosszantó, ha „tárgyi” tévedés van a félrefordítás mögött, legyen szó akár jelentéktelen dologról…

parduc.jpgÉn tudom, hogy az áldozatnak tulajdonképpen mindegy, hogy leszúrják, vagy lelövik. De az olvasónak tán nem az… meg az író sem véletlenül írja meg a hogyant. Mert esetleg fontos…

Itt van például az általam éppen olvasott Di Lampedusa regény, az A párduc (Európa, 1975), amelynek kapcsán belefutottam egy olyan lejterjakabba, amit valószínűleg valószínűleg, vagy az egyik lektor követett el, vagy csak az egyik lektor javított ki. Azt tudni kell, hogy a művet fordító Füsi József a munka közben elhalálozott, így azt nem ő fejezte be.

Azt viszont pontosan tudjuk, hogy melyik mondatig készítette el a munkát. [Ezt egyébkén az Európa kiadó lábjegyzetben is jelzi] Nos még ez előtt a mondat előtt szerepel a következő

Így tért meg apa és lánya abba a házba, amelynek küszöbét tilos volt a Szarbaragadt Peppének átlépnie, s mivel ezt a tilalmat nem tisztelte, golyók lyuggatták ki a derekát.

Feltehetőleg az eredeti szövegben [nem ismerem az eredetit] szerepel a fegyver megnevezése is, ami lévén Sziciliáról szó, nem véletlenül a lupara névre hallgató, lefűrészelt csövű puska.

És mint tudjuk a lupara, az bíz farkast jelent.

Íme a bukaresti Irodalmi Könyvkiadóféle változat:

Így tért meg apa és lánya abba a házba, amelynek küszöbét tilos volt a Szarbaragadt Peppének átlépnie, s mivel ezt a tilalmat nem tisztelte, farkasölő késsel ontották ki a belét.

Na jó a lényeget tekintve szegény Peppét így is, úgy is kinyírták… De a lupara akkor sem farkasölő kés!

Pont a stílus veszik így el...

 

Update: egy kedves molytársnak köszönhetően itt az eredeti szöveg. Tényleg lupara szerepel benne...

...padre e figlia rientrarono in quella loro casa l'ingresso della quale era stato vietato a Peppe 'Mmerda dalle "lupare" che gli strafotterono i reni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokoffer.blog.hu/api/trackback/id/tr978049962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása